Brownies

Brownies

Na dovolené jsem neměla ani nejmenší pomyšlení na cukr. Vážně! Jedla jsem krásně zdravě a do každé zmrzliny mě Tomáš musel skoro nutit.. No a pak jsme se vrátili zpátky do Prahy a k první večeři jsme si dali to, co dům dal – zbylé vanilkové rohlíčky a vaječňák. A mě v tu chvíli popadla obrovská chuť na brownies. Na čokoládové dezerty si tolik nepotrpím, ale najednou jsem měla pocit, že mě nic jiného nespasí. Hned druhý večer jsem ho upekla, spadly do mě tři kousky jak nic a dokonce i Benjo měl starost, že mě bude v noci asi bolet bříško. Nebolelo. Prostě si o to moje tělo řeklo a podle mě je to naprosto přirozené. Každý občas potřebuje kousek čokoládové hřejivé lásky a tahle je navíc super vláčná a výživná. Klidně si pro sebe upečte jen poloviční dávku, anebo k sobě pozvěte přátele na nedělní odpoledne. Bude vám spolu vážně hezky, slibuju!

Forma o průměru 25 x 15 cm
Doba přípravy: 20 minut + 20 – 25 minut pečení

225 g másla
450 g hnědého cukru
250 g tučného kakaa
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
1,5 lžičky vanilkového extraktu
4 vejce
120 g hladké mouky
90 g čokolády

1. Předehřeju si troubu na 170 °C. Formu si lehce vymažu máslem a vyložím pečicím papírem tak, aby dosahoval až k horním okrajům formy.

2. Ve středně velkém rendlíku si rozpustím máslo na velmi mírném ohni a prohřívám, dokud nezhnědne. Proces trvá zhruba 7 minut. Když je máslo připravené, přisypu cukr a pečlivě ho s rozpuštěným máslem promíchám. Pak do rendlíku přidám kakao, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt a vše dobře promíchám. Směs nechám 5 až 10 minut odpočinout. Mezitím si nahrubo nakrájím čokoládu. Mám ráda, když jsou kousky čokolády různě velké, některé úplně drobné a jiné zase větší.

3. Připravenou směs pak přeliju do robota, přidám vajíčka a mouku a pomalu metlou prošlehám. Když je směs hezky lesklá a hladká, robot vypnu, přidám nasekanou čokoládu a ručně ji vmíchám do těsta. Směs by měla být lehce mazlavá. Kdybyste měli těsto až moc tuhé, přidejte ještě jedno vajíčko.

5. Směs rozprostřu do formy a vložím do trouby. Zhruba po 20 minutách vyzkouším párátkem, jestli je těsto upečené. Když je párátko jen lehce kakaové, je brownies hotové. Čas pečení je tu opravdu důležitý, protože jedině tak docílíte měkké a super šťavnaté dobroty!

6. Brownies pak nechám trošku vychladnout. Nejraději ho podávám s jemně osoleným krémem z mascarpone a s hrnkem teplého kakaa.

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Brownies

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *